zondag 21 juli 2024
  • Huurcontract

Pandakte

De administratieve en financiële kant van het tijdelijk verhuren van uw koophuis op basis van de Leegstandswet is behoorlijk ingewikkeld. Niet alleen voor u, maar ook voor uw bank of hypotheekverstrekker. Een pandakte kan duidelijkheid bieden. 

Wat is een pandakte precies?
In de hypotheekakte van uw woning is een huurbeding opgenomen. Om veilig te kunnen verhuren aan derden (wat in het huurbeding verboden wordt), moet u toestemming vragen aan uw bank of hypotheekverstrekker. Ook vraagt de bank bij ondertekening van het huurcontract vaak om een pandakte.

Een pandakte is een document waarmee de bank of hypotheekverstrekker de zekerheid heeft dat het huis waarvoor ze een hypotheek verleend hebben, met voorrang geveild mag worden indien er niet aan de betalingsverplichting wordt voldaan. Een bank of hypotheekverstrekker is dan in het bezit van het zogenoemde ‘eerste pandrecht’. Een pandakte is pas geldig als het document bij de Belastingdienst geregistreerd is.

Wat heeft de pandakte met de tijdelijke verhuur (Leegstandswet) te maken?
Sinds de wetswijziging van juli 2013 is het voor verhuurders gemakkelijker geworden om een koophuis te verhuren. Toch moet u wel toestemming vragen aan uw bank. Doet u dat niet, dan overtreedt u het huurbeding dat de hypotheekverstrekker in de hypotheekakte heeft opgenomen. Indien u een betalingsachterstand oploopt, loopt u het risico dat een bewoond huis geveild wordt. Dit heeft een grote waardevermindering tot gevolg. Om het huurbeding in de hypotheekakte niet te overtreden en samen tot een pandakte te komen, is het belangrijk contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker.

Meer informatie en advies over de financiële en juridische gevolgen van tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet kunt u verkrijgen bij een verhuurspecialist.

Klik hier om informatie aan te vragen.

2.25 1 1 1 1 1 Rating 2.25 (4 Votes)

Gratis advies bij verhuren

 Hulp nodig bij verhuren? Klik hier voor vrijblijvend advies!

Nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Retailagenda voor terugdringen leegstand

Minister Kamp van Economische Zaken gaat samen met gemeenten, mkb en partijen als Rabobank een retailagenda opzetten. Doel van deze agenda is het terugdringen van leegstand in de retailsector. De leegstand stijgt onder andere door het opkomen van webwinkels, verandering...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Woningeigenaren krijgen meer mogelijkhed…

Het kabinet wil de doorstroming op de woningmarkt stimuleren door woningeigenaren meer mogelijkheden te geven om tijdelijke huurcontracten te sluiten. Het wordt hierdoor mogelijk een huurcontract voor 2 jaar af te sluiten. Ook mag de woningeigenaar op grond van meer...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Dreiging leegstand studentenkamers

Door daling in het aantal studenten en uitwonenden kan er na 2025 een tweedeling ontstaan op de markt van studentenhuisvesting. Kamers op A-locaties zullen populair blijven, maar voor kamers op C-locaties dreigt leegstand. Dit blijkt uit onderzoek van ING. De...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Achterhoek wil worden aangemerkt als kri…

In Regio Acherhoek zijn de acht regiogemeenten in de Achterhoek vertegenwoordigd. Zij hebben minister Blok gevraagd om te worden aangemerkt als krimpregio. De vraag rees vanuit het rapport Grenzen aan de krimp. De minister krijgt in dit rapport het advies...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Woningzoek

Leegstandswetverhuur.nl geeft informatie over het verhuren op basis van de Leegstandswet. Wilt u een woning gaan huren? Kijk dan op Woningzoek.nl.

1000 characters left