zondag 21 juli 2024
  • Links

Leegstandswet tijdelijke verhuur

De leegstandswet tijdelijke verhuur biedt u als verkoper mogelijkheden, maar u dient ook rekening te houden met enkele regels. Wat zijn die regels precies en hoe profiteert u van de leegstandswet tijdelijke verhuur?

De voordelen van de leegstandswet tijdelijke verhuur
De wetswijzigingen van juli 2013 bieden verkopers van koophuizen meer vrijheid bij het tijdelijk verhuren van een woning. Zo mag de huurprijs binnen de leegstandswet tijdelijke verhuur zelf vastgesteld worden en kan er een vergunning voor vijf jaar aangevraagd worden. U verliest niet meer alleen geld aan uw te koop staande woning, maar genereert er ook inkomsten uit. U besluit zelf of u uw woning gemeubileerd of ongemeubileerd wilt verhuren en u kiest zelf een huurder.

Leegstandswet tijdelijke verhuur: wat moet u regelen?  
Het zelf zoeken van huurders brengt ook het nodige werk met zich mee. Een makelaar kan u helpen bij het zoeken en screenen van een huurder. Daarnaast zijn er nog enkele andere verplichtingen waarmee u rekening moet houden:

  • Het aanvragen van een vergunning bij uw gemeente.
  • Dit doet u met behulp van het formulier “Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte”. Dit proces kan tot zes weken duren. De kosten verschillen per gemeente en bedragen tussen de nul en een paar honderd euro.
  • Het vragen van toestemming aan uw hypotheekverstrekker of bank.
  • Het opstellen van een contract. Dit contract dient een looptijd van ten minste zes maanden te hebben. De opzegtermijn voor de huurder is één maand; voor de verhuurder geldt een termijn van drie maanden.

Hulp bij leegstandswet tijdelijke verhuur
Naast deze administratieve verplichtingen, moet u nog een aantal andere beslissingen nemen. Wie gaat er bijvoorbeeld voor het onderhoud zorgen? Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de huurprijs en het zoeken van huurders? Vergeet u ook niet uw verzekering in te lichten en de verhuurinkomsten aan te geven in box 3, in plaats van in box 1. 

Meer informatie over leegstandswet tijdelijke verhuur staat op Leegstandswetverhuur.nl, waar u desgewenst ook advies van een makelaar kunt inwinnen.

Klik hier om informatie aan te vragen

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Gratis advies bij verhuren

 Hulp nodig bij verhuren? Klik hier voor vrijblijvend advies!

Nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Retailagenda voor terugdringen leegstand

Minister Kamp van Economische Zaken gaat samen met gemeenten, mkb en partijen als Rabobank een retailagenda opzetten. Doel van deze agenda is het terugdringen van leegstand in de retailsector. De leegstand stijgt onder andere door het opkomen van webwinkels, verandering...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Woningeigenaren krijgen meer mogelijkhed…

Het kabinet wil de doorstroming op de woningmarkt stimuleren door woningeigenaren meer mogelijkheden te geven om tijdelijke huurcontracten te sluiten. Het wordt hierdoor mogelijk een huurcontract voor 2 jaar af te sluiten. Ook mag de woningeigenaar op grond van meer...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Dreiging leegstand studentenkamers

Door daling in het aantal studenten en uitwonenden kan er na 2025 een tweedeling ontstaan op de markt van studentenhuisvesting. Kamers op A-locaties zullen populair blijven, maar voor kamers op C-locaties dreigt leegstand. Dit blijkt uit onderzoek van ING. De...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Achterhoek wil worden aangemerkt als kri…

In Regio Acherhoek zijn de acht regiogemeenten in de Achterhoek vertegenwoordigd. Zij hebben minister Blok gevraagd om te worden aangemerkt als krimpregio. De vraag rees vanuit het rapport Grenzen aan de krimp. De minister krijgt in dit rapport het advies...

10-11-2014 Nieuws

Read more

Woningzoek

Leegstandswetverhuur.nl geeft informatie over het verhuren op basis van de Leegstandswet. Wilt u een woning gaan huren? Kijk dan op Woningzoek.nl.

1000 characters left